Din  1977, la Petrova, la Căminul Cultural sau in alte locații din comună, în colaborare cu Primăria  localității și cu alte instituții de cultură din județul Maramureș, printre care se află și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, în fiecare an, pe 15 ianuarie  și pe 15 iunie, se organizează o suită de manifestări consacrate poetului nostru național, și, în ultima vreme, Zilei Culturii Naționale.

Oraganizatorul  principal și inițiatorul acestor manifestări este profesorul dr. Ion Petrovai din Petrova, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Manifestarea de anul acesta a avut loc într-un spațiu potrivit, la o pensiune pusă la dispoziție de un localnic, în colaborare cu Consiliul Local Petrova.

Eminescu este pentru Petrova si un reper de identitate culturală națională, în spațiul cel mai de nord al țării, la granița de nord a limbii române, într-o zonă unde, dincolo de hotarele de stat se află  multe comunități de români și vorbitori de limbă română.

De-a lungul vremii, datorită acestor manifestări, datorită Cenaclului „Mihai Eminescu” condus de poetul Ion Petrovai, în satul care a dat, în decursul vremii  și mari oameni de cultură și  de știință, au venit și au vorbit despre Eminescu și despre importanța sa în cultura națională poeți de seamă din Maramureș și din țară.

În 15 ianuarie 2020, au fost prezenți și au vorbit despre Eminescu și despre opera sa, oameni de cultură din localitate și din localitățile învecinate, primarul localității, profesori, elevi, poeți, scriitori, jurnaliști.

Amintim aici pe câțiva dintre cei prezenți: părintele profesor Ion Bizeu, Ion Petrovai, Maricuța Petrovai, primarul comunei, Gheorghe Mihai Bârlea, Gheorghe Pârja, Ilie Gherheș, Lazăr Năsui, preotul Vasile Luțai, prof. Ștefan Marinca, Alexandru Leordean, Maria Cocârcă ș.a.

„Centrul  Creației Populare Maramureș”, așa cum se numea instituția înainte, a fost reprezentat la manifestare de poetul Nicolae Scheianu, consultant artistic la CJPCCMM, care a vorbit despre Eminescu în contemporaneitate.

 

Pin It on Pinterest

Share This