Joi 14 decembrie 2023, ora 10.00 în sala de conferințe de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc prima ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Colind la Bibliotecă”. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Consiliului Județean Maramureș, de către Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, reprezentată de manager prof. dr. Teodor Ardelean, gazda evenimentului în parteneriat cu Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Inițiatorii proiectului și organizatorii principali au fost bibliotecarul metodist Ioan Florin Gogotă din cadrul  Bibliotecii Județețene „Petre Dulfu” Baia Mare și profesor-coregraf Grigore Simionca, referent în cadrul biroului conservare–promovare al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, fiind și moderatorul manifestării.

Evenimentul a avut rolul de a promova și de a păstra obiceiurile și tradițiile populare, costumul popular și colindul autentic din cele 4 zone ale Maramureșului. Acest eveniment s-a adresat tuturor bibliotecilor aflate sub directa coordonare metodică a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, cît și a Școlii Populare de Artă, secție a C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan” Maramureș. Au fost prezente 26 de filiale cu grupuri și cete de colindători, primari, profesori, elevi, studenți și oameni de cultură, dar și minorități maghiare și ucrainiene (peste 300 participanți). Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean, a vorbit despre importanța evenimentului, istoria acestor datini cât și despre modul de păstrare, promovare și transmitere tinerei generații.

Colindul este o tradiție veche la români, o mărturie despre cum înțelepciunea populară a știut să vestească prin versuri venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Aceste minunate creații populare s-au păstrat din generație în generație și au răsunat în fiecare an în casele creștinilor umplându-le sufletele de bucurie”.(G.S.) Colindătorii au fost răsplătiți cu bunătăți din care n-au lipsit dulciurile, merele, gogoșile, nucile, cozonacul, și colăceii tradiționali. Se aduc mulțumiri participanților pentru frumoasele colinde și obiceiuri prezentate, cât și organizatorilor în mod special colectivului Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare pentru implicare și referentului- muzicolog Florin Avram de la C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan” Maramureș,

 

Text: Grigore Simionca

Foto: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare

 

 

Pin It on Pinterest

Share This