Filă de jurnal: Colocviile de la Nicula, zece ediții
Din Graiul Maramureşului –
9 octombrie 2019

Vineri și sâmbătă, 27-28 septembrie 2019, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Nicula a găzduit ediția a X-a a Colocviilor de la Nicula. Inițiate în anul 2010 de părintele Ioan Morar, președintele Despărțământului Ioan Alexandru – ASTRA Gherla, colocviile sunt organizate în colaborare cu Sfânta Mănăstire Nicula și își propun omagierea și comemorarea unor personalități ale culturii române.
Colocviile sunt precedate în fiecare an de Sfânta Liturghie și un Parastas în cimitirul din poiana mănăstirii, unde își dorm somnul de veci o parte dintre cei comemo¬rați/oma¬giați. Participanții care susțin comunicări sunt scriitori, profesori, jurnaliști, etnologi, preoți, actori, elevi și studenți. La ediția din acest an, întrucât doi dintre participanții la colocvii au trecut în ultimii ani într-o altă emisferă existențială, ne-am amintit cu drag de domniile lor. Este vorba de Augustin Cozmuța și Aurel Sasu. Lucrarea scriitorului Virgil Nistru Țigănuș, de la Galați, a fost în memoria și onoarea lor.
Memoria ziaristului, criticului literar și scriitorului Augustin Ioan Cozmuța a fost omagiată/comemorată și printr-un moment in memoriam: lansarea volumului Călătorie spre constelația Scorpionului – Augustin Cozmuța 75. Volumul, apărut în 2019, cu o copertă în care Ioana, fiica lui Augustin Cozmuța, a pus mult suflet și metaforă, a fost prezentat de criticul literar Delia Muntean, secretar de redacție al revistei Nord Literar din Baia Mare. Cu obiectivitate, dar și cu multă sensibilitate și sinceritate, Delia Muntean a dezvăluit frânturi din personalitatea celui comemorat. În ultimii ani, din momentul trecerii la Domnul a ziaristului Augustin Cozmuța, locul său la colocvii nu a rămas gol, vine alături de noi Ileana Cozmuța, soția sa. Părintele Ioan Morar, în scurtul său cuvânt de prezentare a cărții, a întărit cele spuse despre „omul de ispravă băimărean”, cum l-a numit pe Augustin Cozmuța.
Toate comunicările participanților vor fi publicate în numărul următor al revistei colocviilor, numărul patru.
Prof. Nelica MIHĂILESCU,
secretar Despărțământul Ioan Alexandru – ASTRA Gherla, membru în echipa de organizare a colocviilor

Pin It on Pinterest

Share This