Mulți dintre maramureșeni încă țin cu sfințenie postul de bucate dinaintea Paștilor.  Aflați, în cele ce urmează, câteva rețete de post pregatite de Elena Opriș din satul Breb. Sunt mâncăruri simple, dar gustoase și adevarate, asa cum găsești în casele din Maramureș.

 

Păstăi aite

 Noi, oamenii de la țară, femeile de la țară nu facem mâncări complicate… o fo’ foarte foarte simple. De exemplu, și păstăile aite, le culegem frumos și le punem la fiert… „a sierbe” și, după ce-s sierte, facem un mujdei de usturoi și punem păstă ele și sare, și-un pic de ulei neprăjit, nenimica și-s gata păstăile aite. Avem acuma păstăi uscate, da avem și puse la congelator din vară. Acele uscate merg de post, dar mai bine merg după post, cu picior de porc și cu groștior.

 

Mazăre frecată

Pui 1 litru de boabe de fasole la foc și cand ii searta, demnici o ceapă micuță și o călesti in puțin ulei. Se pun si două linguri de fărină  și o intorci putin, să nu o prăjești. Mai pui puțină boia. Când sierbe, torni o cană de apa rece peste mazărea care îi frecată bine, apoi inca puțin ulei și demnici 2-3 căței de ai. Da’ usturoiu’ nu il rumenești, numai il incălzești un pic și-l țâpi peste mazăre. Aduci din pivniță sau din cămară o căpățână de cureti,demnici și pui un pic de ulei de dovleac, dacă ai. Dacă nu ai, îi bun și de floarea soarelui și mănânci până nu mai poți.

 

Plăcinte cu curet’i

Facem aluat, punem vreo două drojdii, un pic de zahăr, și frecăm acolo zahăru cu drojdiile și-apoi frământăm cu apă călduță, frigem curet’iu, punem acolo un pic de oloi, o ceapă și curet’i, dacă este dulce, dacă nu… murat. Îl frigem bine și umplem plăcinta, o coacem și pe lângă ea, o sfântă rugăciune, să ne-ajute Dumnezeu să putem scăpa de coronavirus și de molima care se abate asupra țării noastre.

 

Plăcinte cu urzâci

Plăcinta cu urzâci îi exact ca ceielaltă cu curet’i: facem aluatu, frământăm, pregătim, da-n loc de curet’I, punem urzâci, c-s de sezon amu’ și tare-I bună plăcinta cu urzâci. Punem ulei, călim o ceapă, urzâcile le culegem, le alegem frumos, le dăm în clocot, le luăm, le stoarcem și le punem acolo și le călim un pic de ulei și un pic de ceapă, sare și-un pic de piper. Umplem plăcintele și le dăm la copt.

Vă dorim poftă bună și multă multă sănătate, să nu uitați de bunu Dumnezău, să v-ajute, el să păzască sufletele și trupurile noastre Numa bine!

 

 

Cercetare făcută de: Rada Pavel

Tematica: mâncăruri de post

Performer: Elena Opriș, Breb

Foto: Rada Pavel

Pin It on Pinterest

Share This