Cum continuă viața în satele din Maramureș?
E o întrebare la care am încercat să răspundem aici în ultima vreme.

De data aceasta, vă zicem cum continuă viața în Muzeul Satului din Baia Mare, unde azi e sărbătoare, biserica de lemn de aici având hramul Sfântul Gheorghe. O sărbătoare altfel decât ne-am obișnuit, căci, deși muzeul e în floare, plin de miresme și culoare, ulițele lui sunt, anul acesta… în izolare.

Din curtea sărbătoritei bisericuțe de lemn, Monica Mare, managerul muzeului ne spune câteva vorbe despre hramul „din aste vremuri cu baiuri” și despre cel din anii trecuți:

„Ne amintim cu drag cum, an de an, în 23 aprilie, sărbătoream Hramul Bisericii Monument „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și deschiderea sezonului de vizitare în Muzeul Satului… Satul de pe deal era plin de veselie și culoare, coconii în port mândru de sărbătoare cântau și jucau, iar noi încercam să fim gazde bune și nimeni să nu plece de la noi, vorba ceea, ca de la casa pustie, ci să  fie omenit cu bucate cum numa’ în Maramureș găsești.

Astazi însă, suntem triști …Bisericuța bătrână ce ne veghează satul a fost goală, iar ulițele pustii…Dar iarba a fost parcă mai verde ca niciodată și cerul mai albastru…Florile, prin miresme și culori, iar păsările, prin cântec, au încercat să ne aline sufletele și să ne arate că natura și viața își urmează cursul, în ciuda izolării la care suntem supuși.

Păstrăm în suflet speranța că Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, ocrotitorul satului nostru, ne va ajuta să trecem cât mai repede peste această perioadă grea, în care suntem nevoți să îi ținem la distanță pe dragii nostri vizitatori….Până atunci, însă, noi ne vedem de ale noastre și ne pregătim să îi întâmpinăm cum se cuvine: cu casele aranjate și curate, lipite și văruite, cu gardurile și acoperișurile reparate și tot ce mai e necesar de făcut într-un sat de gospodari. Iar pe cei care ne îndrăgesc și ne urmăresc activitatea, îi purtăm zi de zi prin sat, virtual, ca să le treacă de dor și le spunem tot felul de povesti, șoptite în tristețea lor, de obiectele părăsite în sălile de expoziție.

Doamne ajută să ne (re)vedem sănătoși cât mai curând!”

#staiacasă #muzeulvinelatine

 

Cercetare: Rada Pavel

Tematica: Sfantul Gheorghe, hram

Performer: Monica Mare

Fotografii: Monica Mare

Pin It on Pinterest

Share This