Sesiune de comunicări ştiinţifice „Tradiție și modernitate în satul românesc”, Timişoara, 2017

Sesiune de comunicări ştiinţifice „Tradiție și modernitate în satul românesc”, Timişoara, 2017

În perioada  22. – 25.11.2017 Centrul Județean  pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș  a fost reprezentat  de către etnologul Corina Isabella Csiszár, la Timișoara, la  sesiunea de comunicări științifice: Tradiție și modernitate în satul românesc.  Etnologul  Corina Isabella Csiszár a prezentat filmul documentar  etnografic „Permanențe.”  Filmul a fost realizat în anul 2016, în comuna Oncești, de pe Valea Izei, din Maramureșul Istoric și surprinde obiceiuri străvechi și practici  magice interesante, care se mai performează și astăzi, după cum au relatat înțeleptele satului.

 Evenimentul organizat de către  Muzeul Satului Bănățean a fost structurat pe două secțiuni de comunicări  aferente, prima secțiune fiind de Antropologie Rurală iar a doua de Etnografie și Folclor. Această comunicare de lucrări științifice, sprijinită de Consiliul Județean Timiș, se află deja la a doua ediție și este dedicată publicului interesat. A adunat  specialiști atât din țară cât și din străinătate, în principal de la muzee de profil similar cu Muzeul Satului Bănățean și Centrele Județene pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din țară. Sesiunea de comunicări a găzduit etnologi,  muzeografi și cercetători de la București, Maramureș, Sibiu, Brașov, Craiova, Arad, Caraș – Severin, Serbia  și bineînțeles din Timiș.  Responsabili pentru acest eveniment au  fost muzeografii dr. Cătălin Balaci și dr. Andrei Milin. Au participat nume importante ale culturii tradiționale dintre care amintim:

  • dr. Otilia Hedeșan, Universitatea de Vest Timișoara, dr. Ioan Hațegan, dr. Miodrag Milin, Academia Română filiala Timișoara, dr. Mirela Iancu, Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, Cristina Seitz, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, dr. Ionică Pârvu.

 

Pin It on Pinterest

Share This
?>