Chiar dacă anul acesta nu am putut veni în întâmpinarea primăverii cu un târg de mărțișor, am încercat un alt mod de prezentare. În ciuda restricțiilor, meșterii populari s-au pregătit cum se cuvine și în acest an. Fiecare colecție de mărțișoare are povestea ei, materialele utilizate sunt diverse (mărgele, piele, dantelă etc.), cromatica diferită, șnurul alb-roșu rămânând elementul simbolic neschimbat.

Florica Vâț, meșter popular din Băiuț, face cu mult drag mărțișoare. E vremea în care pregătirile pentru mărțișor îs în toi, chiar dacă târgurile nu-s slobode ca în anii trecuți.

„Am încercat să modelez mărțișoare din flori uscate, pe care le aranjez cu mult drag în buchete. Mă joc cu plantele, cărora le-am dat culoare.

Pe multe le culeg vara, plimbându-mă pe camp și prin pădure. Florile mai mărunte le-am cumpărat și mai folosesc spice speciale și frunze din natură”, ne zice doamna Florica.

 

 

Maria Brete a adaptat vechi motive tradiționale într-un design contemporan:

„Mărțișoarele pe care le realizez sunt lucrate manual cu multă migală și răbdare. Sursa mea de inspirație sunt cămășile și ștergarele vechi, pe care am încercat să le păstrez în condiții cât mai bune. Sunt modele unice, care în ziua de azi se găsesc tot mai rar.

 

Prin broderie manuală, cusături în punct cruce pe pânză, având o bază metalică, aduc în atenția iubitorilor de tradiție vechi motive geometrice, precum vârtelnița, colul morii (sau steaua cu 8 colțuri, simbol al norocului), simboluri astrale, coloana (un semn cusut care semnifică legătura dintre cer și pământ), dar și motive florale specifice primăverii: ghiocelul, boboci de flori etc.

Pentru simbolurile geometrice folosesc roșu și negru, iar pentru flori aproape toate culorile”, ne spune doamna Maria.

 

 

Floare Roman, meșter din Baia Mare, lucrează cu mărgele încă din copilărie. Așa că și mărțișoarele tot din mărgele le face:

 

„Am învățat de la fete, de la tineret. Astea erau podoabele atunci. Acuma toată lumea lucrează cu mărgele, învață de pe facebook, dar nu cunosc motivele tradiționale, autentice. Mai lucrez mărțișoare cu floricele de frivolite, făcute pe trifoi cu patru foi. Folosesc predominant culorile roșu și alb, care simbolizează lumina și iubirea”, ne spune doamna Floare, iar noi ne minunăm cum de la 83 de ani mai are ochi pentru a face podoabe așa mici și migăloase.

 

 

Dacă vă gândeați că numai femeile confecționează mărțișoare, să știți că nu-i așa. Și bărbații se ocupă cu asta (câteodată).

Ștefan Andreica, din Călinești, face opinci de pe la 10-12 ani, avea opincar în familie: „Tata ne-o dat să croim, să potricăluim, să încrețim, el făcea una, noi, cu frații, o desfăceam și o făceam de-a doilea, ca să învățăm. Și de-atunci am tot făcut opinci. Și din piele, și din gumă, și pentru bărbați și pentru femei…”

Azi, opincile se încalță tot mai rar, așa că Ștefan Andreica și-a adaptat meșteșugul și face opinci mai mici, drept mărțișor, atunci când e vremea lui, sau de „suvenir”, adică de amintire a încălțămintei țărănești de odinioară. Cu șnuru’ din harast l-a ajutat soția Ileana, pricepută meșteriță-n sat.

Odată cu venirea primăverii, omul simte că se înviorează, că se însuflețește. Această stare de bucurie, de speranță, dorește să o transmită Rodica Sabadâș, meșter popular, prin mărțișoarele pe care le creează cu simboluri florale, în special flori de câmp ce apar primăvara (brândușe, brebenei), dar și fluturi, inimioare, coșuri cu flori. „Folosesc diverse combinații de culori: alb-roșu, roșu-alb-negru, alb-albastru, alb-portocaliu. Mărțișoarele sunt puse pe carton recuperate de la ambalaje de ciocolată, cutii de ceai etc”, ne zice doamna Rodica.

 

Olga Keller, meșter popular și ea, folosește, pentru a crea mărțișoare, bucățile de piele rămase de la alte produse. „Le fac manual, mai pictez pe ele dacă e nevoie. Motivele sunt floarea de cireș, flori de grădină, flori de câmp, floare de cais.”

 

O altă meșteriță din Baia Mare, Lenuța Maria Pop, e pricepută în tehnica frivolite, pe care o utilizează pentru a crea mărțișoare tip broșă, cu motive florale, numai bune de pus în piept în zi de primăvară.

 

 

 

Confecționarea mărțișoarelor a suferit multe transformări de-a lungul timpului, creativitatea punându-și amprenta în materiale, forme și culori. Dar semnificația a rămas aceeași: simbol al primăverii, al bucuriei, al norocului.

 

 

 

CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

Text: Maria Mirela Poduț

Foto: Rada Pavel, Florin Avram

 

Pin It on Pinterest

Share This