Timp de 4 zile, în perioada 07-10 octombrie 2021, localitatea Moneasa, din județul Arad, a fost gazda celei de a VII-a ediţii a seminarului coregrafic ,,Magia dansului”. Organizatori au fost Primăria comunei Seleuș, reprezentată de instructorul Gheorghe Andrei Șandru, Asociația „Ghiocelul” și Ansamblul „Mărginimea” din Sibiu, profesor coregraf, Vasile Stoia. Au participat un număr mare de instructori, maeștri și profesori coregrafi, precum și dansatori și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, iubitori ai dansului tradițional românesc din mai multe județe ale țării: Sibiu, Cluj, Hunedoara, Timiș, Alba, Bihor, Maramureș, Sălaj, Ilfov, Prahova, Bacău, Tulcea și Arad, dar și de peste hotare: Anglia și Germania.

La acest eveniment, zona etnofolclorică a Maramureșului a fost reprezentată de maestrul coregraf, prof. Grigore Simionca, referent în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ,,Liviu Borlan” Maramureș, care a predat și a prezentat jocuri și costume populare maramureșene, promovându-le, astfel, la nivel național și internațional.

„Este o încântare, onoare și un privilegiu, să predai și să înveți jocuri prezentate de cei mai buni maeștri de dans și profesori coregrafi din țară, să faci parte din marea familie a coregrafiilor, oameni responsabili, dăruiți și interesați în păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, cântecului, portului și dansului popular autentic, care nu precupețesc nici un efort pentru a reprezenta cultura tradițională românească, specifică fiecărei regiuni și zone folclorice din țară, punând în valoare jocurile românești atât din punct de vedere muzical cât și coregrafic. Acestea vin într-o frumoasă combinație de muzică, poezie, (versuri cântate), strigături, costume și interpretare a stilului original, având ca rezultat, suite de jocuri populare și tablouri muzical-coregrafice de o frumusețe rară”. (Grigore Simionca, maestru coregraf)

Scopul acestor seminarii coregrafice este acela de a crea schimburi culturale între ansamblurile de profil, de învățare, cunoaștere și valorificare a dansurilor tradiționale, dar și de conservare și perpetuare a acestora în rândul tinerilor iubitori de artă populară.

 

 

CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

Pin It on Pinterest

Share This