Recent a ieşit de sub tipar albumul „Fotoetnografica”, ediţia a XVII-a, Ruscova – 2017, la Editura Ethnologica a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.
Datorită dispariţiei în ritm alert a generaţiei care practică obiceiurile, tradiţiile, portul popular, a meșteșugurilor tradiţionale, cat şi a arhitecturii specifice zonelor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, a demarat proiectul „Fotoetnografica” în august 2007, ca o necesitate de a „scana” din punct de vedere fotografic toate zonele etnofolclorice ale judeţului. Cele peste 60 de imagini cuprinse în albumul „Fotoetnografica”, ediţia a XVII-a, Ruscova – 2017, sunt semnate de Felician Săteanu, Elisabeta Vereş, Florin Pop, Gheorghe Petrila, Adi Ben Senior.
În prezentarea albumului, prof. dr. Ştefan Mariş, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, subliniază caracteristicile zonei etnofolclorice vizate de această cercetare: „Ca în orice altă parte a Maramureşului şi în localităţile unde majoritari sunt ucrainenii (Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte etc.) perturbaţiile induse de fenomenele de aculturaţie sunt foarte vizibile. Aceste efecte sunt uşor identificabile în întreaga gamă a expresiilor fixate în structuri tangibile: de la formele şi figurile simbolice până la costumaţii ceremonial-rituale, podoabe şi însemne cu valoare apotropaică, ori elemente de arhitectură tradiţională. Tocmai aceste metamorfozări ale satelor cu populaţie majoritar ucraineană au constituit tema de bază în cercetarea de antropologie vizuală avută în vedere în proiectul nostru Fotoetnografica, ediţia a XVII-a”.