Am povestit la Budești cu două Ilene. Gherman Ileană (Ileana lu Baciu), de73 ani și Ileana Dunca, de 79 ani. Am stat vreun ceas în casa bună și am vorbit despre tineri și bătrâni, despre Crăciunul de azi și de odinioară, despre amintiri de când erau cocoane.

Îs cam supărate mătușile pe aiștia tineri, care, zic ele, ar trebui să fie mai temători de Dumnezeu.

„Noi postim cu Dumnezeu înainte. Da nu-n toate zilele. Lunea și miercurea și vinerea. Am postit de când eram mici, da aieștea nu mai vor să audă de astea. Nu știm ce s-a alege. Îi prea mult bine. Și de Dumnezeu o uitat, nu mai au tinerii credință. Aici îi mai mare bai. Tinerii din familie, aieștea ai noștri, ascultă de cei bărtâni, da ceilalți nu. Și ascultă pe loc. Că mai departe fac ce știu ei. Ar trebui să fie mai temători de Dumnezeu”.

                                                                                                         Ileana Dunca și lucrul de mână

 

Da nu-i totu rău, ne-au zis și de bine.

„Mulțumim la bunu Tatăl că mai sunt tineri în sat, că nu-ți trebe mai mare boală decât să nu fie. Lumea umblă la beserică, merg tăți, vin cu Dumnezeu înainte”.

 

Cum îs pregătirile pentru Crăciun?

„Facem tăt felu. Tăiem porcu, avem cârnați coaste, cartaboși, facem sarmale. Că sarmalele nu ne lipsesc de la nicio sărbătoare. Curechi umpluți, le zicem noi. Acuma nu mai facem plăcinte, nu mai facem pancove. La sărbători, demult, o fo pancovele și colacu. Acuma facem altfel de prăjituri. Demult, n-o făcut nimeni de-aieste. Demult, numa plăcinte, pancove, cozonac, atâta o fost”.

Cu colinda nu știu dacă s-a umbla anu ăsta sau nu. Din cauza pandemiei. „Pă noi ne-o ferit virusu pân-amu. Până-n asta sfântă zî. Om vedea dacă or lăsa cu colindu or n-or lăsa”.

Până om vedea, mătușile ne zic o colindă bătrână pe care și-o amintesc de… nu mai știu când.

 

„Este-o stea ca și-o lumină

Împărații toți se-nchină

Tot se-nchină tuturor

Că s-o umplut ceru de nori

Și pământu tot de flori

Florile-s de bucurie

Dă-ne, Doamne, roade-n grâie

Grâiele să se rodea

Pă Cristos să-l pomenea”

 

No, asta ni-i colinda de demult.

 

Ăsta-i și articolul nostru.

Cu Ileana lui Baciu și Ileana lui Dunca om mai vorbi și despre alte cele, că tare-s bune povestitoare.

 

 

Text și foto: Rada Pavel

 

Imagine din casa bună

Pin It on Pinterest

Share This