Jurelul este un joc de origine ucraineană cu formă de cadril, unde dansatorii se așează perechi față în față pe două coloane. La început băieții se învârtesc cu fetele lor, apoi din învârtită, fetele își schimbă partenerii deplasându-se cu pași săltați la partenerii de vizavi, prinzând cot cu mâna dreaptă cu partenerul respectiv, executând o învârtită simplă la dreapta și revenind înapoi la partenerul de dinainte.

Mai există o variantă, când fetele pleacă de la partenerii lor, se întâlnesc la mijloc, își prind coatele cu mâna dreaptă, fac o învârtită simplă, după care se deplasează la partenerii de vizavi, prinzându-și coatele cu mâna dreaptă cu ei și execută o învârtită simplă la dreapta, apoi o răsucire la stânga și o învârtită tropotită la dreapta. Mișcarea se mai execută încă o dată, până când fetele ajung la partenerii inițiali.

Jurelul se mai poate juca și în cruciș, adică: în prima fază, fetele primelor 2-3 perechi din coloana din dreapta, traversează la partenerii ultimelor 2-3 perechi din coloana din stânga, prind cot cu mâna dreaptă și fac o învârtită simplă la dreapta, timp în care celelalte perechi, execută pe loc mișcarea de răsucire în stânga și învârtită tropotită în dreapta. În faza a doua, același tip de mișcare se face și de către fetele celorlalți parteneri, tot cruciș, iar primele perechi joacă pe loc, răsucită în stânga și învârtită tropotită în dreapta. În timpul în care fetele traversează la partenerii de vizavi, băiatul tropotește pe loc. Traversarea fetelor la partenerii de vizavi, cu întâlnirea lor la mijloc și prinsul coatelor, se poate executa și în varianta desfășurării jocului în cruciș, după cum se poate afla în prezentarea de mai sus.

Aceste mișcări se execută și se repetă între parteneri, până când toate fetele ajung la partenerii lor. Perechile trebuie să fie număr par, dispuse pe două linii verticale, așezate față în față cu orientarea spre centrul scenei. În funcție de mărimea spațiului, a scenei și a distanței dintre partenerii celor două coloane, dansul se poate executa pe 4 sau 8 măsuri între schimburile de mișcări. Este de menționat faptul că de la început și până la sfârșit, atât fata cât și băiatul, calcă cu piciorul drept, indiferent de motivele coregrafice schimbate în timpul jocului. Acest tip de joc se pretează a fi jucat de grupuri sau formații de la 8 perechi de dansatori în sus și nu individual. În cazul unor formații cu multe perechi sau număr impar, se poate adapta o coregrafie specială, păstrând și respectând pașii, motivele coregrafice, modul și stilul autentic de interpretare. Jocul cuprinde două părți, iar melodia este una specială acestuia și conține două fragmente. Măsura muzicală este de 2/4, cu un tempo Vivace (pătrimea = 160).

Text:

Maestru coregraf, Grigore Simionca

Referent CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

Pin It on Pinterest

Share This