Obiceiul colindatului și alte tradiții de Crăciun și Anul Nou specifice județului Maramureș au fost promovate la Galați în cadrul Festivalului Concurs de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”, ediția a XXX-a, din data de 18 decembrie 2021, organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galați. Evenimentul a reunit peste 400 de persoane din 12 ansambluri și grupuri folclorice din județele Maramureș, Botoșani, Piatra Neamț, Bistrița Năsăud, Bacău, Vaslui și Galați.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș a răspuns invitației Centrului Cultural Dunărea de Jos și a Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a participa la acest eveniment. Județul Maramureș a fost reprezentat de Ansamblul folcloric „Tulnicul” al Casei de Cultură a Sindicatelor Baia Mare și ceata de colindători a Ansamblului „Măgura Cernești”, coordonatorul artistic al grupului fiind maestrul coregraf Grigore Simionca, referent C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan” Maramureș. Delegația a fost însoțită și de primarul comunei Cernești, Mircea Deac și de directorul Căminului cultural Cernești, Radu Roman.
Pe lângă tradiționalele colinde, grupul din Maramureș a prezentat obiceiul „umblatului cu Steaua”, Dansul Moșilor și jocuri tradiționale din Maramureșul istoric.
Din juriu au făcut parte specialiști coregrafi, muzicologi, folcloriști, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Casian Crăciun de la Arhiepiscopia Dunărea de Jos. Ca urmare a prestației deosebite, grupul din Maramureș a obținut TROFEUL festivalului și „Premiul pentru prezență scenică”. Premiile au fost înmânate de către Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos, Vali Viorel Sandu.
După încheierea festivalului, maramureșenii au onorat invitația Înaltpreasfințitului Casian de a susține un concert de colinde în Catedrala Episcopală din Galați.
„Aceast eveniment este unul dintre cele mai importante din județul Galați și Euroregiunea Dunărea de Jos în ceea ce privește obiceiul colindatului din Sudul Moldovei și din întreaga țară. Scopul acestui festival este revigorarea, promovarea, păstrarea și transmiterea obiceiurilor tradiționale de iarnă. Și de această dată, prin prestația deosebită și de mare ținută, artiștii prezenți au promovat cultura tradițională maramureșeană la cel mai înalt nivel, aducând în Maramureș Marele Premiu al festivalului. Mulțumim organizatorilor, oameni deosebiți care înțeleg cum să respecte cultura tradițională, și îi felicităm pentru modul de organizare”. (Maestru coregraf Grigore Simionca, referent C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan” Maramureș).
De asemenea, în 19 decembrie 2021, grupurile Ansamblul „Măgura Cernești” și Ansamblul „Tulnicul”, sub coordonarea maestrului coregraf Grigore Simionca, referent al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, au participat la Concertul de colinde și obiceiuri tradiționale de iarnă „E vremea colindelor” din localitatea Livezile, județul Bistrița Năsăud, obținând „Diplomă de onoare” pentru interpretarea și promovarea colindelor românești.
✍Maria Mirela Poduț

Pin It on Pinterest

Share This
?>