A IV-a ediţie a „Zilelor Maramureşului” – eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş – se va desfăşura în perioada 8-13 mai 2018.

Manifestarea îşi propune valorificare şi promovarea identităţii culturale a Maramureşului, a valorilor sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni derulate atât în Baia Mare cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş vor fi angrenate în manifestare, prin organizarea unor expoziţii şi vernisaje, a unor simpozioane şi seminarii, programul fiind unul amplu şi diversificat.

Programul din acest an îl puteți parcurge accesând link-ul : PROGRAM ZILELE MARAMUREŞULUI

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş aduce în atenţia participanţilor la Zilele Maramureşului 2018, aspecte reprezentative ale culturii tradiţionale, punând în valoare prin manifestări şi acţiuni culturale specifice patrimoniul cultural maramureşean.

Manifestările culturale incluse în programul Zilele Maramureşului, ediţia a IV-a „Haida, hai în Maramureş!” 2018 debutează cu Expoziţia de fotografie etnografică „Obiceiuri de primăvară în Maramureş”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş. Cele 50 de imagini expuse ilustrează atât riturile şi obiceiurile agrare şi pastorale, sărbătorile religioase, muncile agricole, dar şi peisajele, casele şi bisericile maramureşene. Instantaneele sunt realizate în cadrul cercetărilor de teren şi a taberelor „Fotoetnografica” (un amplu proiect de antropologie vizuală iniţiat de CJCPCT Maramureş, ajuns la a XVII-a ediţie). Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 8 mai 2018, ora 11:15 în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, oferind astfel invitaţilor un prim contact cu cultura tradiţională maramureşeană prin intermediul imaginilor expuse.

În cadrul Târgului de promovare „Bun de Maramureș”, ediția I, vizitatorii, localnici şi turişti, vor avea prilejul să-i întâlnească pe meşterii populari din Maramureş, să-i urmărească în timpul atelierelor demonstrative şi să cumpere produse şi preparate tradiţionale maramureşene. Cei peste 40 de meşteri prezenţi în cadrul târgului confecţionează, produc şi vând obiecte tradiţionale din ceramică și lemn, costume populare, icoane pe sticlă, ţesături, obiecte de pielărie sau diferite bijuterii. Târgul poate fi vizitat de miercuri, 9 mai 2018, până duminică, 13 mai 2018, în intervalul orar 10-18, în Zona Câmpului Tineretului din Baia Mare. De asemenea, tot pentru promovarea produselor tradiţionale şi pentru iniţierea tinerilor în tainele acestor meşteşuguri, se mai organizează şi Târgul micilor meșteri populari, expoziții și ateliere de lucru cu participare interjudețeană, în cadrul evenimentului „Tânjaua Hotenarilor”, duminică, 13 mai 2018, la Hoteni pe Valea Dărasca.

Pentru participanţii din acest an la evenimentul Zilele Maramureşului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a pregătit o serie de filme cu specific etnologic şi ecologic. Filmele vizează obiceiuri şi tradiţii, rituri şi credinţe vechi, pun în valoare  modul de relaţionare între om şi natura, prezintă peisaje naturale şi culturale maramureşene. Filmele vor fi prezentate după următorul program: Marţi, 8 mai 2018, ora 19:45 Proiecție scurt metraj „Platoul Vulcanic Igniș”, film cu temă ecologică (Locația: Teatrul de Vară din Baia Mare/Piața Libertății din Baia Mare); Miercuri, 9 mai 2018, ora 19:45: Proiecție scurt metraj „Moșii de florii”, film etnologic titrat în limba engleză ecologică (Locația: Teatrul de Vară din Baia Mare/Piața Libertății din Baia Mare); Joi, 10 mai 2018, ora 19:45 Proiecție Scurt metraj „Valea Izei”, film cu temă ecologică (Locația: Teatrul de Vară din Baia Mare/Piața Libertății din Baia Mare); Vineri, 11 mai 2018, ora 19:45 Proiecție scurt metraj „Paștele animalelor”, film etnologic (Locația: Teatrul de Vară din Baia Mare/Piața Libertății din Baia Mare); Sâmbătă, 12 mai 2018, ora 19:45 Proiecție scurt metraj „Munții Gutâi”, film cu temă ecologică (Locația: Teatrul de Vară din Baia Mare/Piața Libertății din Baia Mare;).

În programul Zilele Maramureşului se regăseşte şi evenimentul „Tânjaua Hotenarilor”, obicei agrar străvechi, în cadrul căruia hotenarii îl sărbătoresc pe cel dintâi om din sat care a ieşit în acest an cu plugul la arat. În cadrul unui ceremonial complex, se celebrează şi se stimulează prin diverse gesturi ritualice, magice, forţele germinative ale naturii pentru a avea o recoltă bogată. Păstrat în această formă doar în zona Hoteniului, prezent altădată în întreg Maramureşul şi în Transilvania, sub diferite denumiri, „Tânjaua Hotenarilor” reprezintă încă o oportunitate pentru cercetătorii din domeniul culturii tradiţionale, dar şi pentru turişti, de a observa şi participa la un obicei străvechi, viu – în adevăratul sens al cuvântului, transmis din generaţie în generaţie. În cadrul evenimentului, va avea loc şi o sărbătoare câmpenească unde vor evolua peste 20 de ansambluri folclorice reprezentative din Maramureş. Întreaga manifestare se va desfăşura la Hoteni, pe Valea Dărasca, duminică, 13 mai 2018, începând cu ora 11.

În vederea promovării patrimoniului cultural maramureşean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş va organiza în cadrul Târgului de promovare „Bun de Maramureș” şi un stand al Editurii Ethnologica, unde vizitatorii vor putea găsi peste 100 de titluri grupate în următoarele colecţii: CULTURA TRADIŢIONALĂ, PERSONALITĂŢI, LIRICA, AXIS MUNDI, IMAGO MUNDI, HISTORIA. precum şi Revista MEMORIA ETHNOLOGICA (acreditată C.N.C.S., nivel C), ajunsă la al XVIII-lea an de apariţie. Publicaţiile editurii reprezintă un important instrument de lucru, adresându-se deopotrivă cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, precum şi tuturor celor care se apleacă asupra fenomenului cultural tradiţional şi îl abordează prin perspectivă multidisciplinară.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş vă aşteaptă la Zilele Maramureşului, ediţia a IV-a „Haida, hai în Maramureş!” pentru a descoperi inima acestui ţinut înzestrat cu bogăţie spirituală, tradiţii şi obiceiuri vechi. De peste o jumătate de veac, instituţia noastră îţi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării tradiţiei şi creaţiei populare specifice fiecărei zone (subzone) etnoculturale, în dinamica ei culturală, publicând studii, articole științifice și colecții de folclor. Conservarea tradiţiilor şi valorilor perene ale culturii populare, apărarea lor împotriva tendinţelor de poluare şi degradare, reprezintă obiective importante în activitatea instituţiei, alături de valorificarea tradiţiei în contemporaneitate şi în viaţa culturală; stimularea procesului de creaţie populară în toate genurile artistice; promovarea bunurilor culturii populare – tradiţionale sau contemporane, integrarea lor, ca marcă a identităţii etnoculturale, în circuitul intențional de valori.

Pin It on Pinterest

Share This
?>