În perioada 20 – 23 februarie 2020,  în localitatea Moneasa din  județul Arad, a avut loc cea de a III-a ediţie a seminarului coregrafic ,,Magia dansului”. Au participat un număr de  peste 40 de dansatori, coregrafi, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, oficialități și iubitori ai dansului tradițional românesc din mai multe regiuni ale țării: Sibiu, Cluj, Bistrița, Hunedoara, Banat, Crișana, Maramureș, Alba și Arad.

           S-au predat dansuri populare tradiționale din patru zone folclorice:

   – zona pădurenească, reprezentată de  maestrul coregraf, Mircea Resiga de la Ansamblul  Folcloric ,,Drăgan Muntean”- Deva, al Centrului de Cultură și Artă a județului Hunedoara.

   – zona Sibiului, profesor coregraf, Vasile Stoia, Ansamblul Folcloric ,,Mărginimea”.

   – zona Aradului, instructor, Andrei Șandru, Ansamblul Folcloric ,,Junii Seleușului”  din localitatea Seleuș.

     – zona Maramureșului a fost reprezentată de maestrul coregraf, Grigore Simionca, Ansamblul Folcloric ,,Flori din Maramureș”- Baia Mare, de pe lângă C.J.C.P.C.T. ,,Liviu Borlan” Maramureș, manager prof. dr. Ștefan Mariș. Astfel, cultura tradițională și dansurile populare din Maramureș au fost promovate și cunoscute la nivel național.

            Scopul acestor seminarii coregrafice este acela de a cunoaște, valorifica și promova cultura tradițională, a dansurilor specifice fiecărei regiuni în parte, de a se crea schimburi culturale între ansamblurile tradiționale, dar și de conservare și   transmitere mai departe, tinerilor și iubitorilor de artă populară.

 

Pin It on Pinterest

Share This
?>