Tradiții maramureșene…în aste vremuri cu baiuri: din Sighetu Marmației, Anuța Vancea – Sighetu Marmației, 7 aprilie 2020

Tradiții maramureșene…în aste vremuri cu baiuri: din Sighetu Marmației, Anuța Vancea – Sighetu Marmației, 7 aprilie 2020

Anuța Vancea (Anuța lui Ofrim) simte o stare de bine atunci când coase cojoace. Cu meșteșugul ăsta se îndeletnicea în  tinerețe, la Nănești, în satul natal, cu asta se ocupă și acum, când locuiește la Sighet.

Ce face ea în această perioadă de izolare și cu ce își ocupă timpul, puteți citi, vedea și auzi în cele ce urmează:

„O veche pasiune de a mea din tinerețe – cusutu cojoacelor. Îmi place, mă relaxează, îmi dă o stare de bine, de liniște și stând în casă, ce poțî să faci? Asta este! Sunt atâtea lucruri pe care poți să le faci. A țese, a alege, dar necesită stative, brâgle instalate în casă, necesită a nevedi, care arta neveditului am uitat-o, numa câteva femei la noi în sat o știu. Și cusutu cojoacelor îmi dă o stare de bine și o satisfacție, când îs gata, îs frumoase șî mă uit la fete cu mândrie că îs cu cojoacele cusute de mine. Pă vremuri când cosam cojoace, meream în șezătoare, cântam, ne distram. La sfârșit ne jucam cărți sau Bâza sau Fripta. Erau tot felul de jocuri mai țărănești.

Femeile care stau în casă și stiu să facă zgărdane, să coasă, să se apuce și să facă aceste minunate lucruri pentru ocuparea timpului. Și așa trece timpul și mai ușor și mai cu folos și e relaxant. Pentru mine cel puțin, a coase, a face zgărdane, a face un lucru frumos, este foarte relaxant”.

Anuța ne transmite și un îndemn pentru vremurile acestea:

„Să fim optimiști, solitari ca să putem fi solidari mai târziu și să gândim numai pozitiv. Eu zi că acum este momentul să medităm la viața noastră și să eliminăm tot ce-i urât și tot ce-i negativ. Și mai ales să prețuim natura și mediul înconjurător”.

 

 

 

 

Cercetare făcută de: Corina Isabella Csiszar

Tematica: ocupații, obiceiuri, confecționarea pieselor de îmbrăcăminte

Performer: Anuța Vancea, Sighetu Marmației

Video: Anca Teodora Cicioc

Pin It on Pinterest

Share This