Lucru și rugăciune care să-ți deschidă ochii: din Sighetu Marmației, Ileana Drăguș -25 aprilie 2020

Lucru și rugăciune care să-ți deschidă ochii: din Sighetu Marmației, Ileana Drăguș -25 aprilie 2020

Ileana Drăguș locuiește în Sighetu Marmației, dar este o bună cunoscătoare a culturii populare, a tradițiilor din Oncești, satul ei natal. Are 80 de ani și nici în aste vremuri (cu baiuri) nu se plictisește, zice că: „e păcat a side.” Muncește în grădină cât e ziua de lungă și se roagă Bunului Dumnezeu. Ne îndeamnă să avem curaj și să mergem înainte cu Cel de Sus:

„Să te rogi Bunului Dumnezău în tătă dimineața, să îți deschidă otii, mint’ea, să ai ajutor la mâini. Și api tătă dzâua mere bin’e. După ce ai luat un pt’icuț de prânz (mic dejun), începi lucru. Mă duc în grădină, că de ieșit afară, nu-i slobod. În gradina me, am făcut straturi, am pus cepe, usturoi, morcozi, salată, rădit’i, spanac. Că-i tare bin’e să meri în grădină și să zii cu d’e tăte. Că și când îi voie să meri după ele la bold, meri cu bani. Mi-o mai rămas de pus madzărea. Pa ceie oloagă am pus-o. Și mâni, de mă ajută Bunu Dumnezău, că o trecut sărbătorile, o pun pă ceie de rud’e. Apoi oi pun’e vo doi pepin’i. Și încă oi pun’e vo doi jarbujei, dovlecei cum zic domnii. Mai stau un pt’ic și păstă vo săptămână să pot pune răsadurile, porod’ici, curet’i, ardei, țelină, cărărabă. Și aieste îs sigură că-s bun’e, că îs de ale mele.

Pa căldură tare mare, t’e duci și te odihnești. Înainte de amiază, să zici un Tatăl nost, cu sufletu, mint’ea și buzele. Și de când îi gre viața cu boala asta, deschid televizorul să văd, că nu știi ce aduce ziua de mâni.

Dacă n-o plouat, ai pus în pământ, api trebe a uda grădina și să pui ciuha, să nu zină ciorile. Ziua, zici că ai cam implinit-o cu ajutorul Domnului. Am flori in curte, trebe a ave grijă și de ele. Și în fiecare zi eu îmi fac un program și cu Sfânta Biblie. Și cam legat de perioada în care suntem, mă rog legat de sărbătorile din ziua și luna respectivă. În luna aprilie, de exemplu, l-am luat pă Apostolul Ioan, că o fo cel mai bun pretin a lui Iisus. Și dacă te ții de aieste, Dumnezău nu t’e lasă. Cereți și să și credeți că ați primnit. Nu pune capu pă perină înainte de a te ruga. Dacă Dumnezău zilnic ne dă ceva bun, și noi trebe zilnic să ne rugăm. Ca să treacă mai ușor, să nu uităm să ne uităm în sus, că de acolo vin’e put’erea pa pământ. Zice Iisus: „Cine are poruncile Mele și le păzește, acela Mă iubește. Și pă cine Mă iubește, Tatăl Meu îl va iubi. Iar Eu mă voi arăta lui.”

Eu zic că nu trebe numa să te rogi, trebe să respectăm ce zice conducerea. Și trebe să avem curaj, că atunci merem înainte și nu ni-i frică de nimnic. Foarte mult face și cum gândești și să avem curaj. Altfel, innebunim, facem depresii. Mergem înainte, dar cu Dumnezău.

Te trezești că e sară și vezi că ai făcut tot ce ți-ai propus.”           

 

Cercetare: Corina Isabella Csiszar

Tematica: ocupații de primăvară

Performer: Ileana Drăguș, Sighetu Marmației

Pin It on Pinterest

Share This