Ed. VII, Valea Marei, 2011

A VII-a ediţie a Taberei Naţionale Fotoetnografica, ediţie începuta în 22 aprilie, desfăşurartă pe valea Marei, la care au participat pe lângă organizatorul Felician Săteanu încă patru fotografi din ţară: – Petrilă Gheorghe (Oradea), Oltean Radu (Cluj Napoca), Nedelcu Mihai (Ploieşti) si Hlupina Cornel (Jilava)

Scopul acestei ediţii a fost surprinderea tradiţiilor si obiceiurilor din perioada sărbătorilor de primăvară în satele de pe valea Marei, respectiv: Mara, Deseşti, Sat Şugatag, Hărniceşti, Giuleşti, Fereşti, Berbeşti, Valea Stejarului şi Vadu Izei. Perioada de desfăşurare a fost destul de lungă şi cei cinci fotografi au muncit zi lumină, ca de altfel şi în ediţiile precedente, evenimentele surprinse pe peliculă au fost multe şi variate spre bucuria participanţilor.

Încă din prima zi fotografii au luat contact cu pregatirile pentru Paşti, pregătirea focurilor pe dealuri, şi alte evenimente locale, gasirea locaţiilor pentru zilele următoare. „Spectacolul” dat de focurile de pe dealuri, Slujba din noaptea Învierii şi sfinţirea bucatelor în dimineaţa Sfintelor Paşti au solicitat fotografii şi tehnica din dotare la maximum. A doua zi de Paşti a fost dedicată „jocului la şopru” unde tineretul din Giuleşti şi Sat Şugatag şi-au demonstrat măiestria la joc, îmbrăcaţi în superbe costume populare specifice locului, în faţa fotografilor şi al localnicilor curioşi. A treia zi de Paşti am dedicat-o festivalului folcloric „Jocu la Şopru” din Sârbi unde iaraşi fotografii au avut subiecte din beşug.

Pin It on Pinterest

Share This