Poveștile vechilor biserici de lemn din Zona Codrului pot fi acum mai ușor aflate, plăcute, făcute cunoscute, fiindcă au fost adunate la un loc, pe un website al lor: www.codru.culturamm.ro

 

Personajele principale ale acestui website sunt 18 biserici codrenești din lemn, care s-au păstrat pe teritoriul județelor Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Le veți afla descrise în cuvinte, prin sute de fotografii, prin tururi virtuale și scurte filme documentare. Toate sunt roadele proiectului Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi Virtuale, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, alături de parteneri din trei județe: Asociația ARHAIC (Sălaj), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.

 

 

Bisericuțe cu farmec

 

Ne-am străduit să aflăm cât mai multe informații despre aceste bisericuțe mult prea puțin cunoscute, unele neglijate și am aflat. Nu tot, firește, mai sunt multe lucruri de descoperit, dar ceea ce am descoperit, vă împărtășim acum, prin acest website dedicat lor. Nu veți afla acolo doar date, cifre și descrieri pur științifice, veți afla istorisiri spuse cu suflet, de oameni care îndrăgesc aceste biserici, fie că sunt doctori în istorie, arhitecți sau localnici care și-au legat cele mai emoționante momente ale existenței de bisericuța de lemn din satul lor”.

 

Bogdan Ilieș, de la Asociația ARHAIC, partenerul sălăjean din proiect ne mărturisește: „Pentru noi, cei de la Asociația ARHAIC, dar și pentru mine personal, acest proiect a fost o mare oportunitate de a încerca să aducem în atenția publicului și de a pune în valoare câteva bisericuțe pe care le găsesc cu totul deosebite, dar care, în același timp, sunt aproape pierdute în uitare. Nu e ușor să faci o comparație între aceste biserici și vestitele bisericuțe din Maramureșul istoric. Cu toate acestea, biserile de lemn din Codru au partea lor de farmec și desigur, valoarea lor.”

 

Vârsta bisericilor

 

Șase din cele 18 biserici studiate (cele din Arduzel, Bicaz, Corund, Noțig, Orțița și Ulciug) au fost datate dendrocronologic, ceea ce-i mare lucru, fiindcă asemenea metode de datare sunt încă rar utilizate la noi în țară, deși informațiile pe care le dezvăluie sunt foarte valoroase, contribuind determinant nu doar la cunoașterea perioadei în care au fost edificate, ci și a etapelor constructive prin care au trecut. De asemenea, prin astfel de investigații dendrocronologice, pot fi confirmate sau infirmate anumite legende locale.

 

„Aici am fost botezat, aici m-am cununat”

 

Cu aceste cuvinte încep cele mai multe dintre poveștile de viață spuse de localnici în filmele documentare realizate prin acest proiect, cu scopul de a sensibiliza comunitățile privind valoarea bisericilor vechi din satele lor. Și sensibilizează, spunem noi. Dincolo de imaginile cu interioarele și exterioarele bisericilor, dincolo de descrierile făcute de specialiști, poveștile acestea, spuse, cu drag, de preoți și de bătrânii satului, nu de puține ori cu voce tremurată sunt cele care dau dimensiune afectivă acestor filme și acestor proiecte. Vă invităm să le urmăriți pe același website, pentru a desluși esența locurilor. Le aflați în secțiunea Biserici de lemn, în paginile dedicate bisericilor din Arduzel, Bicaz, Bolda, Bulgari, Buzești, Corund, Nadiș, Noțig și Orțița”.

 

 

Turism și pentru Zona Codrului

 

O altă componentă a acestui proiect este conceperea, de către reprezentanții Asociației Ghizilor de Turism Maramureș, a unui program turistic, de tip circuit cultural al bisericilor de lemn codrenești, care va fi promovat în rândul specialiștilor în turism (ghizi și agenții) cu scopul de a fi preluat și dezvoltat de aceștia în perioada de post-implementare, contribuind astfel, la introducerea acestor obiective – în mare parte neglijate din punct de vedere turistic – pe harta turistică regională și națională.

 

Avem și printuri!

 

Pentru a face vizibil proiectul, am realizat și câteva mici tipărituri, pe care le vom distribui centrelor de informare turistică și parohiilor din cele 3 județe și care sperăm să ajungă la cât mai mulți vizitatori. Tipăriturile au pe ele inserat un cod QR care scanat, duce, firește, la același website: www.codru.culturamm.ro.

 

(

 

Ce ar putea urma

 

Proiectul „Biserici de lemn din Zona Codrului” a fost un prim pas în intenția de valorizare a patrimoniului cultural din această parte a Transilvaniei. Dar pași de făcut mai sunt. Sunt cazuri în care picturile bisericilor ar trebui să fie subiectul unor cercetări mai ample, ce nu au fost posibile în limitele unui astfel de proiect. Apoi multe dintre bisericuțe au nevoie de intervenții, de restaurări, altfel există riscul de a rămâne fără aceste bijuterii arhitecturale. De asemenea, despre o mare parte dintre ele nu știm când au fost înălțate, prin ce transformări au trecut, așa că datările dendrocronologice ar trebui să continue, așa cum ar fi bine să continue și asemenea parteneriate între instituții care au în mână soarta vechilor biserici de lemn, din Codru, sau din orice altă parte a țării.

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș a spus până acum povestea bisericilor vechi din patru zone etnografice (Zona Codrului fiind subiectul celui mai recent proiect dintr-o suită de proiecte derulate timp de 4 ani). Cine se încumetă să  continue această poveste?

 

 

Text: Rada Pavel – coordonator proiect

CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

Pin It on Pinterest

Share This