În perioada 10 – 15 februarie 2021,  în localitatea Moneasa din  județul Arad, a avut loc cea de a V-a ediţie a seminarului coregrafic ,,Magia dansului”.  Au participat un număr de 14 instructori – coregrafi și 26 de dansatori și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, iubitori ai dansului tradițional românesc din mai multe regiuni ale țării: Sibiu, Cluj, Bistrița, Hunedoara, Timișoara, Bihor, Maramureș, Alba și Arad.

În cadrul seminarului, s-au predat dansuri populare tradiționale din două zone folclorice: zona Banatului de câmpie (reprezentată de coregrafii Maria și Marius Ursu de la Ansamblul  Folcloric ,,Doina Timișului” din Timișoara), zona Maramureșului istoric și zona Codru (reprezentate de coregrafii Paula și Grigore Simionca de la Ansamblul Folcloric ,,Flori din Maramureș” Baia Mare, de pe lângă CJCPCT ,,Liviu Borlan” Maramureș). Astfel, cultura tradițională și dansurile populare din Maramureș au fost promovate și făcute încă o dată cunoscute la nivel național.

Scopul acestor seminarii coregrafice este acela de a cunoaște, a valorifica și a promova cultura tradițională, de a se crea schimburi culturale între ansamblurile tradiționale, dar și de conservare și transmitere a dansurilor specifice fiecărei regiuni tinerilor și iubitorilor de artă populară.

 

Text: Grigore Simionca, referent coregraf CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

Pin It on Pinterest

Share This