Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, manager Prof. dr. Ștefan Mariș, distins cu Premiul Special al Juriului.

Filmul „Mătrăgună, doamnă bună” a rulat pe marele ecran la Festivalul Internațional de film etnografic și fotografie „Ethos Film Fest”, Bistrița.

În perioada 4-6 noiembrie 2019, la Bistrița a avut loc Festivalul Concurs de Film Etnografic și fotografie „Ethos Film Fest.” Evenimentul cultural organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud-Manager Gavril Țărmure, prin Serviciul Cultură Tradiţională şi Centrul Cultural Dacia, a urmărit descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film şi fotografie cu tematică etnografică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnografic local, naţional şi internaţional.
Filmul „Mătrăgună, doamnă bună” a rulat pe marele ecran la cinematograful Centrului Cultural Dacia și a fost distins cu Premiul Special al Juriului. Regia și scenariul au fost realizate de către etnologul Corina Isabella Csiszár, montajul și sunetul îi aparțin muzicologului Florin Ioan Avram, filmările au fost realizate de către Studio Art Tătar, Baia Mare, textul îi aparține Mariei Șerba, Au interpretat: Rodica Nemeș, Voichița Costin, Ileana Borodi, Mihaela Ionce, Denisa Grădinariu, Bianca Vișovan, Simina Minerva Szepaker, Grigore Simionca.
Premiul a fost înmânat de către doamna Monica Mare, manager la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Această distincție, alături de cea primită la Festivalul de Film de la Galați (unde filmul a primit Marele Premiu), confirmă încă o dată faptul că activitatea de cercetare și promovare desfășurată de CJCPCT Maramureș este apreciată la nivel național și internațional în rândul specialiștilor din domeniul etnologiei și antropologiei vizuale. Acest scurt metraj completează în mod fericit arhiva instituției în care se regăsesc mai multe titluri premiate la festivalurile naționale și internaționale de specialitate. De asemenea, activitatea de cercetare a instituției este reflectată în paginile revistei „Memoria Ethnologica”, publicație inclusă în bazele de date internaționale.
Festivalul, aflat la prima sa ediție, s-a bucurat de un adevărat succes atât în țară cât și în străinătate, în concurs fiind înscrise 1206 producții cinematografice de scurt și lung metraj din 21 de țări din toată lumea: Republica Moldova, Ungaria, Italia, SUA, Grecia, Croaţia, Spania, Turcia, Serbia, Pakistan, Iran, Kârgâzstan, Panama, Ecuador, Chile, Spania, SUA, Brazilia, Portugalia, Burkina Faso, India sau Japonia! Tradiţii şi obiceiuri din 21 de ţări au putut fi admirate în filme în aceste zile, pe marele ecran al cinematografului Centrului Cultural Dacia din Bistriţa!

Pin It on Pinterest

Share This
?>