Înaintăm cu proiectul nostru „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi virtuale”.

Zilele trecute, au fost prelevate probele necesare pentru realizarea investigațiilor dendrocronologice la patru dintre aceste biserici, cele din Noțig, Ulciug, Orțâța și Bicaz. Urmează, în curând, Arduzel și Corund.

Pentru a determina științific anul construcției unei biserici de lemn, precum și pentru identificarea transformărilor suferite de un astfel de edificiu de-a lungul timpului, datarea pe baza inelelor anuale ale arborilor este cea mai exactă și mai la îndemână tehnică disponibilă. Din cele peste 1400 de biserici de lemn vechi ce încă se păstrează în România, mai puțin de 50 de astfel de edificii au fost investigate dendrocronologic. Așa că nici nu încercăm să ascundem cât de mult ne bucurăm că șase dintre bisericile de lemn din Zona Codrului, despre care se știu mult prea puține lucruri, vor avea șansa de a fi datate prin această metodă precisă:

„Sunt foarte încântată de faptul că pe lângă panoramele imersive, care constituie constanta proiectelor din seria Tururi Virtuale şi care ne permit să vedem pe îndelete interioarele bisericilor de multe ori inaccesibile în vizitele la faţa locului, partea de documentare s-a dezvoltat simţitor, adăugându-i valenţe de cercetare prin datările dendrocronologice ce sunt în curs de desfăşurare”. (arh. Laura Zaharia, președintele Asociației ROST)

„Au fost alese pentru datare acele biserici despre care tradiția reține că ar fi fost mutate din alte localități, cele care nu au o datare certă dată de o pisanie sau de alte documente provenite din arhive sau pentru care s-a simțit nevoia unei cunoașteri mai detaliate a evoluției lor constructive, trăsăturile arhitecturale respectiv decorurile pictate ale acestor edificii de cult indicând posibilitatea realizării lor de către aceiași meșteri dulgheri, respectiv meșteri zugravi”. (Bogdan Ilieș, doctor în istorie, vicepreședintele Asociației Arhaic)

Reamintim că proiectul „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi Virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se derulează în perioada august-noiembrie 2021 și urmărește cercetarea și promovarea a 18 biserici de lemn cu statut de monument istoric din Zona Codrului, aflate pe teritoriul a trei județe: Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Beneficiarul proiectului, CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș, se bucură de parteneriatul a opt instituții și organizații din trei județe:

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare
Asociația ARHAIC– coordonatoare a proiectului „Ambulanța pentru Monumente” în județul Sălaj
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș
Serviciul Județean Maramureș al Arhivelor Naționale
Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest
Asociația Ghizilor de Turism Maramureș
Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest

Până la mijlocul lunii noiembrie 2021, informațiile obținute prin activitățile proiectului vor fi împachetate și prezentate prin intermediul website-ului www.culturamm.ro.

Poveștile acestor biserici așteaptă să iasă din anonimat.
Sperăm ca printr-un asemenea proiect să reușim să le facem mai cunoscute.
Merită.

 

CJCPCT Liviu Borlan Maramureș

Foto: Karin Lachner

Pin It on Pinterest

Share This