Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş aduce în atenţia participanţilor la Zilele Maramureşului 2019, aspecte reprezentative ale culturii tradiţionale, punând în valoare, prin manifestări şi acţiuni culturale specifice, patrimoniul cultural maramureşean.

  • Puteți consulta întregul program al Zilelelor Maramureşului, ediţia a V-a „Haida, hai în Maramureş!”, aici.

Manifestările culturale incluse în programul Zilele Maramureşului, ediţia a V-a „Haida, hai în Maramureş!” debutează cu Vernisajul expoziţiei de fotografie „Biserici de lemn din Ţara Lăpuşului”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Cele 50 de imagini expuse (fotografii panoramice realizate de fotograful Marin Giurgiu) sunt rezultatul proiectului de cercetare „Biserici de lemn din Ţara Lăpuşului. Tururi virtuale”, realizat în 2018 şi co-finanţat de AFCN. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 17 mai 2019, ora 11:00 în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, oferind astfel invitaţilor un prim contact cu cultura şi patrimoniul maramureşean, prin intermediul imaginilor expuse.

În cadrul Târgului de promovare „Bun de Maramureș”, ediția II, vizitatorii, localnici şi turişti, vor avea prilejul să-i întâlnească pe meşterii populari din Maramureş, să-i urmărească în timpul atelierelor demonstrative şi să cumpere produse şi preparate tradiţionale maramureşene. Cei peste 40 de meşteri prezenţi în cadrul târgului confecţionează, produc şi vând obiecte tradiţionale din ceramică și lemn, costume populare, icoane pe sticlă, ţesături, obiecte de pielărie sau diferite bijuterii. Târgul poate fi vizitat de vineri, 17 mai 2019, până duminică, 19 mai 2019, în intervalul orar 10-18, la Muzeul Satului din Baia Mare.

Cu o numeroasă participare din ţară şi străinătate, se va desfăşura Festivalul internațional de folclor pentru copii și tineri „Am  fost ș-om fi”, organizat în parteneriat cu Municipiul Sighetu Marmației şi Clubul Copiilor Sighetu Marmației. Festivalul debutează vineri 17, începând cu ora 13, pe scena Teatrului de vară din Baia Mare şi se va continua sâmbătă, începând cu ora 14, în Centrul municipiului Sighetu Maramaţiei.

Workshop-ul „Patrimoniul cultural și promovarea în mediul online” le propune participanţilor să re-descopere patrimoniul cultural maramureşean prin tururi virtuale şi panorame imersive. Evenimentul se va desfăşura vineri, 17 mai 2019, la ora 16, în Secția Pavilionară a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Iubitorii muzicii clasice sunt aşteptaţi vineri, 17 mai 2019, ora 16, în sala Teatrului de Păpuşi din Baia Mare, pentru a se bucura de un Concert de muzică clasică – cu participarea claselor de canto clasic, saxofon, pian, chitară din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

Prima ediţie a Festivalului folcloric „Flori din Maramureş” aduce pe scena Teatrului de vară din Baia Mare, sâmbătă 18 mai 2019, începând cu ora 14, un număr de 11 tarafuri şi ansambluri folclorice din judeţ şi din ţară, într-o manifestare de amploare ce urmăreşte promovarea tradiţiilor şi folclorului autentic.

Concursul național de pictură și grafică „Ilie Cămărășan” şi Simpozionul cu tema „Tinerii artiști din orașul Școlii băimărene de pictură”, se desfăşoară sâmbătă 18 mai 2019, începând cu ora 15 la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare.

Pentru participanţii din acest an la evenimentul Zilele Maramureşului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş a pregătit o Seară de film etnologic: sâmbătă 18 mai 2019, începând cu ora 18, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.  Filmele vizează obiceiuri şi tradiţii, rituri şi credinţe vechi, pun în valoare  modul de relaţionare între om şi natura, prezintă peisaje naturale şi culturale maramureşene.

În programul Zilele Maramureşului se regăseşte şi Festivalul-concurs „Mândru-i danțu pe la noi”, ajuns la ediţia a IX-a. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Recea, se va desfăşura duminică, 19 mai, începând cu ora 12, la Căminul Cultural din Recea.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş vă aşteaptă la Zilele Maramureşului, pentru a descoperi inima acestui ţinut înzestrat cu bogăţie spirituală, tradiţii şi obiceiuri vechi.

 

  • Puteți consulta întregul program al Zilelelor Maramureşului, ediţia a V-a „Haida, hai în Maramureş!”, aici.

Pin It on Pinterest

Share This